Pewnie nieraz już słyszałeś, że aby zwiększyć swoje szanse znalezienia pracy należy wyróżnić się na tle innych kandydatów. Coraz więcej osób dba o to, aby razem z treścią która jest najważniejsza w CV szła w parze forma. Ładnie wyglądający dokument przykuwa uwagę. Przedstawimy Ci darmowe narzędzia, w których będziesz mógł samodzielnie przygotować atrakcyjne CV.

Darmowe kreatory CV

W sieci znajdziesz mnóstwo darmowych kreatorów CV. Działają one w ten sposób, że wybierasz szablon, który Cię interesuje, uzupełniasz swoje dane i program automatycznie generuje CV. Zaletą kreatora jest to, że nie musisz się martwić o wygląd CV, kreator robi to za Ciebie, Ty tylko wpisujesz treść. Jednak z drugiej strony nie masz żadnego wpływu na układ CV. Pobierasz gotowy dokument w formacie PDF i nie możesz już w nim nic zmienić. Jeśli chciałbyś wprowadzić jakiekolwiek poprawki musisz generować dokument po raz kolejny. Poza tym, może się również tak zdarzyć, że program generując CV przeniesie fragment tekstu, na przykład jedną linijkę na drugą stronę, co nie najlepiej wygląda.

Serwisy rekrutacyjne

Również na portalach specjalizujących się w nawiązywaniu kontaktów zawodowych, takich jak LinkedIn czy GoldenLine masz możliwość pobrać swoje CV, które jest generowane na podstawie treści zawartej w Twoim profilu. To również łatwa i szybka metoda stworzenia dokumentu, jednak podobnie jak w przypadku kreatorów, nie masz wpływu na jego wygląd i treść. Pliku nie da się edytować.

LinkedIn - wygenerowane CV

LinkedIn – wygenerowane CV

GoldenLine – wygenerowane CV

Program do edycji tekstu

Wiele osób tworzy swoje CV w programach graficznych, ale nie każdy ma na tyle umiejętności, aby samodzielnie od podstaw zrobić taki dokument. Nie musisz jednak sięgać po profesjonalne programy. Żeby utworzyć ładne CV wystarczy zwykły edytor tekstu, na przykład Microsoft Word. Tworząc nowy dokument możesz wybrać gotowy szablon, klikając: „Plik: i następnie „Nowy”. W zależności od programu powinny pojawić się szablony, między innymi CV.

Jeśli w Twoim programie nie znajdziesz gotowego wzoru, nie przejmuj się, możesz w bardzo prosty sposób stworzyć go samodzielnie. Jeśli się przyjrzysz gotowym wzorom CV można zauważyć, że przede wszystkim podstawą takiego dokumentu są ramki i linie oddzielające tekst. W każdym edytorze tekstu znajdziesz  takie podstawowe narzędzia. Możesz to zrobić w następujący sposób: kliknij w pasku zadań w nagłówek „Wstawianie” i następnie „Kształty”. Pojawią Ci się kształty, między innymi prostokąty i linie. Wybierasz dany kształt i ustawiasz w dowolnie wybranym przez Ciebie miejscu.

Canva – darmowy kreator CV i nie tylko

Jeśli samodzielne wykonanie CV od podstaw w edytorze tekstu również może być dla Ciebie uciążliwe polecamy Ci kolejne narzędzie, umożliwiające tworzenie projektów graficznych online na gotowych wzorach, między innymi CV. Ten program nie działa jak popularne kreatory. Tutaj wybierasz szablon, który Cię interesuje i uzupełniasz treść. W tym przypadku możesz zmieniać układ szablonu, kolor itd. Masz wpływ na wygląd dokumentu i możesz go edytować w każdej chwili. Gotowy projekt pobierasz całkowicie darmowo w pliku pdf.