Fundacja PROAKTYWNI rozpoczyna rekrutację do IV edycji projektu stażowego Młodzi proaktywni. Udział jest bezpłatny, a zapisywać mogą się osoby młode w wieku od 18. do 29. roku życia, pozostające bez pracy, zamieszkałe na terenie powiatu tarnowskiego, dąbrowskiego i brzeskiego.
Jeśli nie skończyłeś 30. roku życia i jesteś osobą niepracującą, masz szansę na znalezienie wymarzonego zajęcia. Zgłoś się od nas! Serdecznie zapraszamy!

Jak aplikować do projektu Młodzi proaktywni? Wystarczy wypełnić formularz aplikacyjny na stronie projektu mlodzi.fundacjaproaktywni.pl w dniach od 9 do 27 stycznia 2017 r. lub zgłosić się od nas osobiście. Zapraszamy codziennie od poniedziałku do piątku, w godzinach 15.00-17.00. Lokalna Pracownia Aktywności w Tarnowie ul. Krakowska 11a (budynek „Krakus”), III piętro.

Od początku lutego 2016 roku udział w projekcie wzięło 51 osób. Prosiliśmy uczestników o kilka słów skierowanych do tych, którzy wahają się, czy warto przystąpić do Projektu…

Poniżej przedstawiamy ich wypowiedzi.

Udział w projekcie Młodzi proaktywni był strzałem w dziesiątkę.
Dzięki uczestnictwu w bezpłatnych warsztatach i szkoleniach zawodowych poznałam świetnych ludzi, którzy tak jak dostali się na upragnione staże w wybranych przez siebie branżach.
Szkolenia oraz warsztaty prowadzone są na najwyższym poziomie przez szerokie grono specjalistów, którzy pomogli nam uwierzyć w siebie i spróbować zawalczyć o pracę. W trakcie szkoleń jak i stażu zawsze mogłam zwrócić się o poradę do opiekuna stażu, który zawsze poświęcał mi tyle czasu ile potrzebowałam.
Nie wahaj się zainwestować w siebie!
Szczerze polecam, Monika Załuska.

O Fundacji Młodzi Proaktywni dowiedziałam się od znajomego, który uczestniczył w pierwszej edycji projektu. Słyszałam o Fundacji same plusy więc i ja postanowiłam wysłać zgłoszenie.
Telefon zwrotny otrzymałam jeszcze tego samego dnia i zaproponowano mi rozmowę rekrutacyjną. Wszystkie kolejne spotkania odbywały się w bardzo miłej atmosferze.
Warsztaty Aktywnego Poszukiwania Pracy jak i  Kompetencji Pracowniczych dużo mnie nauczyły. Szczegółowo omówiono nam jak efektywnie poszukiwać pracy, jak pracować w grupie. Wszystkie poruszane tematy były ciekawe.
Aktualnie odbywam 3-ci miesiąc stażu, po którym mam gwarancję zatrudnienia. Jestem bardzo zadowolona z działania Fundacji. Panie pracujące w Biurze Projektu w Tarnowie są bardzo sympatyczne, zawsze służą pomocą i dobrą radą.
Wszystkim tym, którzy zastanawiają się nad zgłoszeniem – zachęcam do udziału. Ten projekt naprawdę daje wiele możliwości. Staż, zatrudnienie czy otwarcie własnej działalności – można liczyć na duże wsparcie ze strony Fundacji. Każdemu szczerze polecam. Agnieszka Hebda

Chcę podzielić się swoim doświadczeniem ze współpracy z Fundacją PROAKTYWNI. Brałam udział w projekcie i teraz mam pracę swoich marzeń. Z wykształcenia jestem fryzjerką i takiej pracy też szukałam. Jednak moje ambicje są wyższe niż zwykła praca fryzjerki dlatego bardzo zależało mi na dostaniu się na staż do Pana Sebastiana Curyło który jest stylista, instruktorem i mistrzem w swoim fachu.
Najpierw miałam wykłady organizowane przez Fundację, które przygotowały mnie m.in. do pracy z klientem. Następnie dostałam się na 3 miesięczny staż do Pana Sebastiana , a będąc na stażu miałam organizowane szkolenia. Po stażu zostałam zatrudniona. Jak już wcześniej mówiłam zależało mi na tej pracy ze względu na to, że lubię wyzwania i w tej pracy się spełniam zawodowo. Poza pracą w salonie, jeżdżę na szkolenia, mam pokazy w których czeszę i stylizuję modelki, do tego jestem asystentką szefa podczas szkoleń które prowadzi.
Dobrze, że są takie projekty, w moim przypadku spełniły się moje marzenia. Jeśli ktoś zastanawia nad wzięciem udziału w projekcie stażowym nie ma nad czym, warto spróbować. Pozdrawiam Justyna Biskup

Po wzięciu udziału w zorganizowanym przez Fundacje Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI projekcie „Młodzi Proaktywni” 1 edycji znalazłam pracę , którą poprzedzał 4 miesięczny staż. W czasie którego zdobyłam cenne dla mnie doświadczenie. Dzięki temu przedsięwzięciu zyskałam wiedzę na temat aktywnego poszukiwania pracy i kompetencji pracowniczych oraz odbyłam przygotowanie branżowo-produktywne. Zachęcam do udziału w projekcie gdyż ukazuje wiele możliwości. Uczestnictwo w projekcie ma same zalety od pozytywnego podejścia organizatorów, wsparcia uczestników z ich strony, rozwoju i wskazania obszaru własnych zainteresowań, doradztwa zawodowego, zdobycia umiejętności, poznania nowych ludzi aż do osiągnięcia własnego, najważniejszego celu dla młodego człowieka jakim jest PRACA. Jestem zadowolona, że mogłam wziąć udział w tym projekcie i polecam wszystkim. Na pewno nie będziecie żałować, projekt godny polecenia 🙂 Patrycja Mika

Dzięki projektowi Młodzi Proaktywni dowiedziałam się, jaką ścieżkę rozwoju zawodowego obrać i jak pokierować swoją własną przyszłością. Spotkania z doradcą zawodowym pozwoliły mi odnaleźć idealną dla siebie branżę, a warsztaty grupowe nauczyły jak wywrzeć dobre wrażenie na potencjalnym pracodawcy już na etapie złożenia aplikacji i rozmowy kwalifikacyjnej. Stypendium stażowe znacznie poszerzyło moje możliwości znalezienia interesującej mnie praktyki na tarnowskim rynku pracy, co poskutkowało nawiązaniem stałej współpracy. Wiem, że gdyby nie pomoc Fundacji Proaktywni, nie udałoby mi się spełnić marzenia o zdobyciu pierwszego wartościowego doświadczenia zawodowego. Katarzyna Wrona

Polecam udział w projekcie, ponieważ daje duże możliwości w rozwijaniu się zawodowo. Chciałem również pochwalić pracowników fundacji którzy bardzo angażują się w pomoc uczestnikom szczególnie Pani Madzia i Pani Wiola w oddziale w Tarnowie. Polecam- Karol Wojciech Kądziołka