Jak napisać swoje pierwsze CV, jeśli nigdy dotąd nie pracowałeś lub posiadasz niewielkie doświadczenie zawodowe? W tym artykule podpowiemy Ci co zrobić, aby Twoje CV wyróżniło się na tle innych kandydatów.

Od czego zacząć?

Zanim rozpoczniesz pisanie CV. Zastanów się na jakie stanowisko chcesz aplikować. Poszukaj ofert pracy na tym stanowisku i określ jakie cechy i umiejętności są wymagane. Na przykład na stanowisku sekretarki będzie konieczna umiejętność obsługi pakietu Office, urządzeń biurowych oraz znajomość języków obcych. Mile widziana jest również komunikatywność oraz umiejętność pracy w zespole. Zastanów się czy posiadasz również inne umiejętności poza tymi wymienionymi w ogłoszeniu. Może na przykład interesujesz się tematyką związaną z mediami społecznościowymi, prowadzisz bloga albo obsługa programów graficznych nie jest Ci obca.  Koniecznie o tym napisz! Będzie to Twoim dodatkowym atutem.

Podsumowanie zawodowe

Na początku CV możesz napisać tak zwane podsumowanie zawodowe, w którym zwrócisz uwagę na najistotniejsze informacje, które chcesz przekazać pracodawcy. Możesz na przykład napisać tak:

Jestem absolwentką studiów magisterskich na kierunku administracja publiczna. Posługuję się językiem angielskim na poziomie B2. Interesuję się tematyką związaną z mediami społecznościowymi. Poszukuję możliwości rozwoju na stanowisku asystentki biurowej.

Doświadczenie zawodowe

Co wpisać w pozycji „Doświadczenie zawodowe”, jeżeli nigdy dotąd nie pracowałeś? Pamiętaj, że doświadczenie zdobywasz całe życie, nie tylko w pracy. Możesz zatem tutaj zamieścić informację o praktykach studenckich, wolontariacie. Jeżeli działasz w organizacjach studenckich również możesz w tym miejscu o tym wspomnieć. Pamiętaj również o tym, aby przy każdym doświadczeniu opisać zakres obowiązków.

Jeśli byłeś wolontariuszem w fundacji możesz opisać wszystko czym się zajmowałeś, czyli na przykład:

• zapewnianie materiałów biurowych,
  • prowadzenie fanpage,
  • tworzenie grafik,
  • pisanie tekstów,
  • nawiązywanie relacji z instytucjami,
  • i tak dalej, i tak dalej… 😉

Jeżeli dotychczas niczym dodatkowo się nie zajmowałeś, warto pomyśleć o jakiejś dorywczej pracy, wolontariacie czy stażu. Wiele firm, przyjmuje stażystów a potem, gdy się on sprawdzi, proponuje zatrudnienie.  Jeśli nie wiesz w jaki sposób i gdzie szukać stażu, zadzwoń do nas, z przyjemnością Ci w tym pomożemy.