Fideuá to danie bardzo morskie, przygotowywane na bazie owoców morza i blisko spokrewnione ze światowej sławy paellą. Historia dania nie jest do końca znana, ale legenda głosi, że powstało na początku XX wieku na wodach w okolicach miasteczka Gandia w Walencji. Za twórcę dania uznaje się rybaka Joan Batiste Pascual, który nazwał swoją autorską kreację „la hija del mar” czyli córka morza, dlatego, że danie powstało na pokładzie łodzi rybackiej. Pascual był kucharzem pokładowym, który regularnie serwował marynarzom paellę, bo kapitał statku na którym pływał uwielbiał ryż. Z uwagi na swoją rangę kapitan często jadł jako pierwszy i zdarzało się, że dla pozostałych członków załogi niewiele zostawało. Pascual widząc, że marynarze schodzą na ląd głodni, postanowił zastąpić uwielbiany przez kapitana ryż makaronem i tak powstało fideuá.

Zapraszamy do obejrzenia w jaki sposób Witek, uczestnik projektu pn. „Gotuj po hiszpańsku II” i jednocześnie prowadzący kanał na youtube Gotuj z Wiciem  przygotowuje to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej – Fideuá