W naszej fundacji masz możliwość odbycia konsultacji z doradcą zawodowym. Dlatego na łamach naszego bloga wyjaśniamy kim jest doradca zawodowy, czym się zajmuje, gdzie możesz go spotkać i w czym może Ci pomóc.

Kim jest doradca zawodowy?

Doradca zawodowy to osoba, która pomaga w wyborze kariery edukacyjnej i zawodowej. Doradztwo zawodowe może być zatem przeznaczone dla osób młodych zastanawiających się nad wyborem swojej edukacyjnej ścieżki oraz dla tych, którzy zakończyli edukację i planują rozwój zawodowy. Również osoby, które w pewnym momencie swojego życia uznały, że chcą dokonać zmiany w swojej karierze zawodowej mogą skorzystać z jego wsparcia.

W czym może Ci pomóc doradca zawodowy?

Podczas rozmowy z doradcą zawodowym skoncentrujesz się na swoich predyspozycjach, umiejętnościach  i zainteresowaniach dzięki czemu łatwiej będzie Ci odkryć Twój potencjał zawodowy. W razie potrzeby możesz wypełnić również test predyspozycji zawodowych. Doradca zawodowy wspiera Cię w procesie poszukiwania pracy, zaznajamia z metodami kontaktowania się z pracodawcami. Ponadto może Ci pomóc w sporządzeniu dokumentów aplikacyjnych oraz przygotowaniu do rozmowy kwalifikacyjnej.

Gdzie można spotkać doradcę zawodowego?

Doradcę zawodowego możesz spotkać w szkołach, poradniach psychologiczno-pedagogicznych, w akademickich biurach karier, urzędach pracy oraz innych instytucjach zajmujących się aktywizacją zawodową takich, jak na przykład nasza fundacja. Doradztwo zawodowe może przyjąć formę indywidualną jak i grupową. Oznacza to, że możesz uczestniczyć w warsztatach grupowych podczas których zdobywasz wiedzę na temat rynku pracy oraz metod poruszania się po nim oraz umówić się z doradcą na indywidualne konsultacje.

Jeśli chciałbyś skorzystać ze wsparcia doradcy zawodowego, skontaktuj się z nami!