W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa w Polsce, rząd podjął decyzję o zamknięciu placówek edukacyjnych takich, jak: żłobki, przedszkola, szkoły oraz uczelnie. Rodzice sprawujący opiekę nad dzieckiem do lat 8 mogą skorzystać z dodatkowego zasiłku opiekuńczego na czas opieki nad dzieckiem. Co to oznacza w praktyce i komu przysługuje ten zasiłek?

Dodatkowy zasiłek opiekuńczy przysługuje rodzicom lub opiekunom prawnym dzieci, którzy:

• opiekują się dzieckiem poniżej 8. roku życia,
  • są objęci ubezpieczeniem chorobowym (np. są pracownikami, zleceniobiorcami, osobami prowadzącymi działalność pozarolniczą).

Z zasiłku można korzystać nie dłużej niż do dnia poprzedzającego ósme urodziny dziecka.

Przykład:

Mama wystąpiła o zasiłek opiekuńczy od 16 marca 2020 r. w związku z zamknięciem szkoły. Jej córka urodziła się 22 marca 2012 r. Zasiłek opiekuńczy przysługuje jej od 16 do 21 marca 2020 r.

Jeśli oboje rodzice dziecka pracują, to o dodatkowy zasiłek opiekuńczy może wystąpić jedno z rodziców. Mogą też podzielić się opieką nad dzieckiem w ramach limitu 14 dni. Dodatkowy zasiłek  opiekuńczy przysługuje rodzicom łącznie przez 14 dni, niezależnie od liczby dzieci wymagających opieki. W przypadku gdy współmałżonek wykonuje pracę zdalną drugiemu rodzicowi przysługuje prawo do zasiłku.

Jak wypełnić w oświadczeniu okres sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem?

Możesz podać łączny okres opieki nad dzieckiem albo wyłączyć z tego okresu dni, w których nie byłeś zobowiązany pracować, np. sobotę i niedzielę lub dziecko miało zapewnioną opiekę. Możesz  wskazać cały okres od 12 do 25 marca, albo inny okres np. od 16 do 25 marca albo okresy, w których dziecko miało uczęszczać do placówki, która została zamknięta, np. 12-13, 16-20, 23-25 marca, lub inne okresy, w których dziecko nie mało zapewnionej opieki.

Kogo powinienem poinformować o korzystaniu z zasiłku?

Pracownik powinien poinformować swojego pracodawcę, zleceniobiorca – swojego zleceniodawcę, a osoba prowadząca działalność pozarolniczą – bezpośrednio ZUS. Nasi stażyści informują pracowników fundacji oraz pracodawcę.

Wzór oświadczenia można pobrać na stronie internetowej ZUS www.zus.pl

Więcej informacji możesz znaleźć na stronie Serwisu Rzeczypospolitej Polskiej oraz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.