Otrzymałeś telefon z zaproszeniem na rozmowę kwalifikacyjną i zastanawiasz się co możesz zrobić, aby dobrze się na niej zaprezentować? Poza zadbaniem o swój wygląd zewnętrzny warto również przygotować się merytorycznie. Wszystkich pytań na pewno nie przewidzisz, ale możesz się spodziewać kilku takich, które zazwyczaj są zadawane. Przedstawimy Ci pięć najczęściej zadawanych pytań podczas rozmowy kwalifikacyjnej oraz propozycje jak można na nie odpowiedzieć

1. Proszę opowiedzieć coś o sobie

To teoretycznie oczywiste pytanie może sprawiać wiele trudności. Jest to spowodowane tym, że to od kandydata zależy co powie o sobie. Może się zastanawiać czy ma opisać swój przebieg kariery zawodowej? Czy może ma przybliżyć swoją osobę ze strony prywatnej? Zazwyczaj osoba rekrutująca chce po prostu od czegoś zacząć rozmowę, dlatego zanim przejdzie do konkretnych pytań zadaje pytanie otwarte, które będzie punktem wyjściowym do dalszej rozmowy. Odpowiadając na to pytanie streść w kilku zdaniach przebieg swojej kariery zawodowej. Możesz tez krótko wspomnieć o swoich zainteresowaniach.

1. Dlaczego odszedł Pan/odeszła Pani z poprzedniej pracy?

Jeżeli obecnie jesteś zatrudniony i jednocześnie szukasz pracy lub z Twojego CV wynika, że niedawno zakończyłeś współpracę ze swoim pracodawcą, możesz się spodziewać, że rekruter będzie chciał poznać przyczynę. Podczas odpowiedzi na to pytanie najważniejsza jest zasada: „Nigdy nie mów źle o swoim poprzednim pracodawcy”. Jeżeli będziesz narzekać, twój potencjalny pracodawca może pomyśleć, że podobnie będziesz mówić o nim. Odpowiadając na to pytanie możesz powiedzieć, że lokalizacja pracy była nieodpowiednia lub nie miałeś możliwości dalszego rozwoju. Zazwyczaj powodów jest wiele jednak bezpieczniej ograniczyć się do ich mniejszej liczby bez wgłębiania się w niepotrzebne szczegóły.

1. Dlaczego ma Pan/Pani długą przerwę w zawodowym życiorysie?

Jeżeli od dłuższego czasu pozostajesz bez pracy, rekrutera będzie interesował powód takiego stanu rzeczy. Kobiety zazwyczaj mają przerwę w zatrudnieniu spowodowaną sprawowaniem opieki nad dziećmi. Odpowiadając na to pytanie warto wówczas opowiedzieć co się robiło w tym czasie. Pani, która zajmowała się dzieckiem mogła na przykład pomagać mężowi w prowadzeniu firmy lub nieoficjalnie świadczyła jakieś usługi, na przykład kosmetyczne, fryzjerskie. Koniecznie o tym powiedz na rozmowie kwalifikacyjnej! To też jest doświadczenie zawodowe J

1. Jakie ma Pan/Pani mocne strony?

Pracodawca zadając to pytanie chce się dowiedzieć jakie masz atuty i czy będą one przydatne na stanowisku pracy, o które się ubiegasz. Odpowiadając na to pytanie najlepiej podać takie mocne strony, które będziesz mógł wykorzystać w pracy. Nie ograniczaj się tylko do wymienienia tych cech, podaj przykład oraz korzyści jakie z tego wyniknęły. Możesz powiedzieć: „Moją mocną stroną jest łatwość nawiązywania kontaktów międzyludzkich. W swojej pracy bardzo często doradzałem klientom jaki produkt byłby dla nich najbardziej odpowiedni. Dzięki temu klienci często do mnie wracali”.

1. Ile chciałby Pan/chciałaby Pani zarabiać?

Można powiedzieć, że to jest jedno z najtrudniejszych pytań. Kandydat może się obawiać, że poda za wysoką lub za niską kwotę. W pierwszym przypadku kandydatura może zostać odrzucona ze względu na zbyt wysokie oczekiwania finansowe, w drugim przypadku taka osoba może zostać odebrana za taką, która nie ceni swoich kompetencji. Odpowiadając na to pytanie warto wcześniej zorientować się jakie są zarobki na podobnym stanowisku. Taką informację możesz znaleźć na przykład na stronie internetowej wynagrodzenia.pl. Należy również wziąć pod uwagę doświadczenie zawodowe oraz kwalifikacje. Nie trzeba również podawać konkretnej kwoty, można podać tak zwane „widełki” – minimalną kwotę którą możemy przyjąć oraz taką która najbardziej by nam odpowiadała.