W dobie dostępu do internetu wiele spraw załatwiamy właśnie za jego pośrednictwem: robimy zakupy, rezerwujemy wizytę u lekarza, komunikujemy się ze znajomymi i tak dalej… Podobnie dzieje się z poszukiwaniem pracy. Coraz częściej działania te przenoszą się na portale społecznościowe. Co zatem należy zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na serwisach społecznościowych, specjalizujących się w rozwijaniu kontaktów zawodowo-biznesowych?

Uzupełnij profil

Zakładając konto na portalu społecznościowym warto na początku zadbać o uzupełnienie informacji o sobie. W serwisach dedykowanych poszukiwaniu pracy nasz profil przypomina CV. Podajemy w nim  informacje o swoim doświadczeniu zawodowym, posiadanych umiejętnościach, ukończonych kursach, szkoleniach i dodatkowych aktywnościach jak na przykład wolontariat. Jest również miejsce na krótkie podsumowanie zawodowe. Uzupełniając profil zadbaj o to, aby w jego treści znalazły się słowa-klucze, których może poszukiwać rekruter. Jeśli na przykład chciałbyś podjąć zatrudnienie jako specjalista ds. kadr i płac, postaraj się aby to słowo-klucz znalazło się w treści Twojego profilu.

Rozwijaj sieć kontaktów

Każdy portal społecznościowy opiera się przede wszystkim na komunikacji z innymi użytkownikami. To, co napiszemy na ścianie jest zazwyczaj widoczne dla naszych kontaktów. Dlatego, aby zwiększyć szanse, że ktoś zobaczy na przykład ogłoszenie, że poszukujemy pracy wato zadbać o to, aby grono naszych odbiorców było szerokie. Na portalach dedykowanych poszukiwaniu pracy użytkownicy niekoniecznie zapraszają do swojej sieci kontaktów osoby, które znają osobiście. Dlatego jeśli założysz profil przykładowo na LinkedIn i nie znajdziesz tam swoich znajomych, wcale to nie oznacza, że nie możesz zbudować swojej sieci kontaktów. Wyszukaj osoby, które pracują w Twojej branży bądź są rekruterami i je zaproś J.

Bądź aktywny

Kolejnym sposobem na zwiększenie swojej widoczności jest aktywność. Przykładowo możesz udostępniać linki do ciekawych artykułów lub podzielić się swoimi przemyśleniami, wiedzą, informacjami na temat jakichś wydarzeń. Ponadto możesz uczestniczyć w tematycznych grupach konwersacyjnych.

Poproś o rekomendacje

Na portalach takich jak LinkedIn czy GoldenLine możesz poprosić innych użytkowników o wystawienie referencji. Ty również możesz im takowe przygotować.  Jeśli najpierw Ty napiszesz kilka miłych słów o swoim współpracowniku lub przełożonym i potem poprosisz go o to samo jest szansa, że wtedy chętnie się odwdzięczy.

Jeśli nie masz jeszcze swojego konta, koniecznie je załóż! Im więcej metod poszukiwania pracy użyjesz tym bardziej zwiększasz swoje szanse na jej znalezienie. W kolejnym artykule przybliżymy Ci jak krok po kroku poruszać się po LinkedIn oraz GoldenLine.