W dniach 14-17.05.2017 miała miejsce wizyta studyjna partnerów projektu „Praktyczna Szkoła Zawodu”. Gościliśmy przedstawicielki Centro de Formación Profesional Altaviana z Walencji, panie Isabel Ortolá Ortolá oraz Carmen Gascó Casesnoves.

15.05.2017 – wizyta w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1

Uczestnicy spotkania mieli okazję zwiedzić Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 na Os.Złotej Jesieni 16 oraz zapoznać się z informacjami na temat szkoły. Następnie wzięli oni udział w prezentacji materiałów dotyczących modelu współpracy z pracodawcami wypracowanego w ramach projektu. Kolejnym punktem spotkania była wymiana doświadczeń oraz dyskusja z udziałem zaproszonych gości – przedstawicieli Fundacji Proaktywni, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Wyższej Szkoły Integracji Europejskiej, Grodzkiego Urzędu Pracy, Urzędu Pracy Powiatu Krakowskiego, a także organizacji skupiających pracodawców: Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej, Małopolskiej Izby Hotelarskiej Gremium oraz Krakowskiej Izby Turystyki.

Spotkanie uświetnił lunch przygotowany przez p.Tomasza Derę, nauczyciela zawodu z ZSG nr 1 oraz jego uczniów, a zaserwowany przez uczniów kształcących się w zawodzie kelnera.

16.05.2017 – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego

Goście z Hiszpanii oraz przedstawiciele partnerów projektu mieli okazję do zwiedzenia Zespołu Szkół przy ul.Miechowity 6, obejrzenia pracowni gastronomicznych oraz budynku szkoły. Następnie zapoznano się z prezentacjami dotyczącymi rozwiązań opracowywanych w projekcie. Omawiano zagadnienie szkolenia nauczycieli zawodu, a następnie projekty doposażenia pracowni gastronomicznych w szkołach – partnerach „Praktycznej Szkoły Zawodu”. Miały również miejsca dyskusje oraz wymiana opinii między zaproszonymi gośćmi, w gronie których były osoby reprezentujące Fundację Proaktywni, Wyższą Szkołę Integracji Europejskiej, ZSG nr 1, a także Krakowską Kongregację Kupiecką – przedstawicieli pracodawców ds. doposażenia pracowni.

Kolejnym punktem wizyty było zwiedzenie miejsc, w których uczniowie ZSPS kształcący się w zawodzie kucharza oraz technika hotelarstwa odbywają swoje praktyki zawodowe.

Miłym zakończeniem spotkania był wspólny obiad.