Kim jest agent nieruchomości? Czy łatwo nim zostać? Jakie trzeba posiadać cechy i umiejętności? Poznajcie Jerzego, który dzięki udziale w projekcie „Wyjdź na plus” mógł zdobyć doświadczenie na stanowisku agenta nieruchomości i opowie Wam o swoich początkach w tej branży

Dlaczego zdecydował się Pan na udział w projekcie „Wyjdź na plus”?

Choć już wcześniej posiadałem doświadczenie zawodowe, skorzystanie z oferty zarówno edukacyjnej jak i stażowej Fundacji Proaktywni pozwoliło mi płynnie zmienić branżę. Ważne, życiowe zmiany z którymi wiąże się poszukiwanie dla siebie nowego miejsca na rynku pracy potrafią spędzać sen z powiek niejednego kandydata szukającego zatrudnienia w dowolnej dziedzinie. Po stronie Fundacji spotkałem się z niespotykanym profesjonalizmem, życzliwością i wsparciem na każdym etapie tych poszukiwań, dzięki czemu kilka miesięcy temu rozpocząłem przynoszącą niemałe sukcesy pracę jako pośrednik na rynku nieruchomości.

Na czym polega praca agenta nieruchomości? Co trzeba zrobić żeby nim zostać?

Aby dobrze wykonywać obowiązki pośrednika należy wykształcić w sobie cały szereg kompetencji – poza wiedzą i umiejętnością poruszania się w gąszczu zawirowań prawno-urzędowych oraz organizacyjnych, niezwykle istotnymi są te umiejętności które gwarantują biegłość w sferze  międzyludzkiej. Odpowiednio przeprowadzone negocjacje, właściwie wybadane potrzeby oraz twarde stąpanie po ziemi wynikające z rzetelności jest zestawem koniecznym aby odnaleźć się na tym rynku. I choć ów zestaw przypomina narzędzia z legendarnego szwajcarskiego scyzoryka (bo nigdy nie wiesz który konkretnie przyda się w danej sytuacji, ale ważne jest aby były one pod ręką), to znaczna ich część jest szlifowana już w trakcie wstępnych warsztatów prowadzonych przez Proaktywnych.

Co poradziłby Pan osobie, która poszukuje pracy lub podobnie jak Pan chce się przebranżowić?

Jeśli szukasz dla siebie miejsca na rynku pracy, wsparcie Fundacji Proaktywni będzie nie do przecenienia!